Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2023 17:01 - © Да ви е вкусно
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2198 Коментари: 12 Гласове:
8

Последна промяна: 29.01.2023 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.01.2023г.

image
     Европейската комисия (European Commission) – Date :  02/06/2021
Малки насекоми – голямо въздействие! ЕС разрешава насекомите като храна
След решението на Европейската комисия да одобри брашнените червеи като първото насекомо като храна в Европейския съюз, Рафаел Перес, ръководител на екипа за нови храни в DG SANTE, обсъжда хода за разширяване на хранителния избор на потребителите в ЕС, нарастващата роля, която насекомите ще играят като част от по–здравословна, по–устойчива диета, както и ползите за околната среда за години напред.
След неотдавнашно разрешение брашнестите червеи вече се считат за "нова храна", всяка храна, която не е била широко консумирана от хората в ЕС преди 15 май 1997 година, когато влезе в сила първият регламент относно новите храни.
Строга научна оценка, извършена от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), накара държавите–членки да дадат зелена светлина на Комисията, за да позволят на бизнес оператор с храни, който е кандидатствал за това разрешение, да пусне продукта на пазара на ЕС 
image

След заявление от компанията SAS EAP Group, продуктът премина през строга научна оценка от EFSA, която заключи, че жълтият червей е безопасен.
Според Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, насекомите като храна ще играят водеща роля в справянето с многото проблеми, с които сме и ще продължим да се сблъскваме през 21–ви век. Те включват нарастващата цена на животинския протеин, несигурността на храните, натиска върху околната среда, нарастването на населението и нарастващото търсене на протеин сред средната класа.
Благодарение на изобилието от насекоми в нашия свят, техните високопротеинови и хранителни свойства представляват по–малко от 1% от въглеродния отпечатък на добитъка и са идеалната диетична алтернатива, улесняваща преминаването към здравословни и устойчиви диети и допринасяща положително не само за здравето, но също и това на нашата околна среда и следователно нашето бъдеще.
Според ФАО над 1900 вида насекоми са били използвани като храна в света. Що се отнася до брашнестите червеи, Комисията е получила няколко заявления за разрешаване на други видове насекоми като Alphitobius diaperinus larvae (малък брашнен червей), Gryllodes sigillatus (тропически домашен щурец), Acheta domesticus (домашен щурец), Locusta migratoria (мигриращ скакалец) и Hermetia illucens larvae (черна войнишка муха) съгласно регламента за новите храни 
image

Към днешна дата Комисията е разгледала 11 заявления като валидни и за всяко от тях се извършва оценка на безопасността от EFSA. Веднага след като EFSA даде положително становище, Комисията ще продължи с процеса на разрешаване.
През следващите години видовете насекоми, разрешени съгласно регламента за новите храни, ще се превърнат във все по–важен източник на алтернативен протеин, който ще допринесе за целите на стратегията "От фермата до вилицата" за устойчива хранителна система в ЕС и в света.
image

Изискано блюдо в луксозен ресторант в Брюксел 

4.1.2023
Комисията разреши пускането на пазара на четвърто насекомо, Alphitobius diaperionus (малък брашнен червей), като храна. Терминът "малък брашнен червей" се отнася до ларвната форма на Alphitobius diaperinus, вид насекоми, който принадлежи към семейството на Tenebrionidae (тъмни бръмбари).
Новата храна се състои от замразени, пастообразни, сушени и прахообразни форми на домашен щурец. Предвидено е да се предлага на пазара като хранителна съставка в редица хранителни продукти за общото население.
Освен това Комисията разреши за първи път пускането на пазара на частично обезмаслен прах, получен от цели Acheta domesticus (домашен щурец) като нова храна.
Това, което се случи днес, е една от последните стъпки в процедурата за разрешаване на малкия червей и частично обезмасления прах, получен от домашен щурец, като нова храна. Държавите–членки дадоха зелена светлина на Комисията да разреши на оператор в хранителната промишленост, който е поискал тези разрешения, да пусне продукта на пазара на ЕС. Сега Комисията ще приеме правен акт за тази цел. Това вече се случи с жълт брашнен червей, прелетен скакалец и домашен щурец 
image

Според FAO насекомите като храна се очертават като особено актуален въпрос през двадесет и първи век поради нарастващите цени на животинския протеин, несигурността на храните, натиска върху околната среда, нарастването на населението и нарастващото търсене на протеин сред средната класа. Следователно трябва да се намерят алтернативни решения на конвенционалното животновъдство. Следователно консумацията на насекоми допринася положително за околната среда и за здравето и поминъка.
FAO също така посочва, че насекомите са високо питателна и здравословна храна с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Следователно те са алтернативен източник на протеини, улесняващ преминаването към здравословни и устойчиви диети 
image

Ползите за околната среда от отглеждането на насекоми за храна се основават на високата ефективност на преобразуване на храната на насекомите, по–малко емисии на парникови газове, по–малко използване на вода и обработваеми земи и използването на биоконверсия на базата на насекоми като продаваемо решение за намаляване на хранителните отпадъци.
Нормативни документи на Европейската комисия, регламентиращи консумацията на домашни насекоми, червеи, глисти, въшки, дървеници и други съпътстващи живота на човека гадинки 
image


image

image
Коментар на
Deutsche Welle : 
"Замяната на пържоли с щурци може да намали замърсяването с парникови газове, да забави изчезването на видовете и да ограничи климатичните промени.
Подобните на личинки ларви на малки брашнени червеи – вид лъскав черен бръмбар – и домашните щурци ще станат третото и четвъртото насекомо, които могат да се продават като храна за хората в Европейския съюз. Още осем кандидатури чакат одобрение.
Насекомите са по–добри от добитъка в превръщането на калориите в храната си в калории в тялото си. Освен това се размножават бързо и бързо наддават на тегло.
Предишни проучвания също установиха, че насекомите са по-добри за околната среда от месото, но по-лоши от растенията.
Проучване, публикувано през декември, установи, че хората са по–склонни да ядат насекоми, след като им е казано за ползите за околната среда".
"Никой няма да бъде принуждаван да яде насекоми", каза Европейската комисия в туит миналата седмица", пише Deutsche Welle 
image

Само че аз не открих такова съобщение на Европейската комисия в Twitter.
Нито на Комисията по растенията, животните, храната и фуражите.
Що? Да не би да са изтрили съобщението?
Зер, не ни принуждават. Принуждават ни и още как. Като унищожават говедата и овцете ще ни принудят и кучета и котки да ядем. И всякакви пълзящи, скачащи и хвърчащи гадинки.
Тия в Еврокомисията са идиоти и нас ни имат за идиоти.
А сега ще ви направя скомина и предизвикам хиперсаливация (повишено слюноотделяне) 
image


image

image

https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/712990/en

https://food.ec.europa.eu/safety/novel-food/authorisations/approval-insect-novel-food_en
https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1975/oj
https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2023/5/oj
https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2023/58/oj
https://www.dw.com/en/eu-insects-climate-change/a-64503440




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. mt46 - ===
29.01.2023 17:36
Ако турят червеи в салами, луканки, кюфтета и др., може да не разберем, че червеи ядем...
цитирай
2. iw69 - Следващата
29.01.2023 17:42
крачка може да е: „ах колко вкусни и за предпочитане са евро-атлантическите говна“...
цитирай
3. kvg55 - До 1. mt46
29.01.2023 17:50
Няма да разберем. Като със соята.
Кокошката е най–всеядното животно – мухи, червеи, дори човешки лайна кълца, ама на – ядем я. А насекомите си пасат само трева и листенца.
цитирай
4. kvg55 - До 2. iw69
29.01.2023 17:53
В преносен смисъл "евро–атлантическите говна" и сега ги консумираме.
цитирай
5. nedovolen - Атрактивна тема напоследък. От ...
29.01.2023 18:32
Атрактивна тема напоследък.
От последните три фотки междупротезното пространство ми се изпълни многократно със слюнка :)
Мнения различни. Някои казват, ама в далечния изток те отдавна ги ядат и нищо им няма.
Ние пием цял живот вино и ракия и нищо ни няма. Дай аз да им слагам добавка в храните на тези от далечния изток вино и ракия, да видим дали нищо им няма.
Те нямат ензим, разграждащ алкохола.
Ще ги натиснат всякакви уртикарии /въпреки, че не знам какво значи, но думата ми харесва/.
:)))
цитирай
6. nedovolen - ПП
29.01.2023 18:37
Какавиди и подобни може да яде Беър Грилс по сериалите, но то е ужким да оцелее. А след него се мъкне цял екип.
:)))
цитирай
7. emelika - ЕК като разреши нещо, следва да забрани друго за баланс
29.01.2023 19:00
На туй му викат викарност, или заместителност.
Да не се чудим ако утре ЕК завика "Забранява се всичко млечно!" Ще е за наше добро. Хитиновата обвивка е бъкана с калции. Ще вземем да получим хипер калциемия. Голямо втвърдяване ще настъпи.
цитирай
8. emelika - ЕК като разреши нещо, следва да забрани друго за баланс
29.01.2023 19:01
На туй му викат викарност, или заместителност.
Да не се чудим ако утре ЕК завика "Забранява се всичко млечно!" Ще е за наше добро. Хитиновата обвивка е бъкана с калции. Ще вземем да получим хипер калциемия. Голямо втвърдяване ще настъпи.
цитирай
9. kvg55 - До 5. nedovolen
29.01.2023 19:05
Ще свикнем, бе. И подходящо пиене за прокарване ще им намерим.
А думата "уртикария" наистина звучи апокалиптично.
цитирай
10. kvg55 - До 6. nedovolen
29.01.2023 19:08
Както съм ял жаби, така ще проям и гъсеници. Гладно не се стои. С повече подправки и алкохол.
цитирай
11. kvg55 - До 7. emelika
29.01.2023 19:09
Ама тя Еврокомисията забранява – забранява говедата, тече процес на съкращаване бройката им.
цитирай
12. kvg55 - Благодарности!
06.02.2023 07:34
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755383
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031