Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 08:50 - Приказка за малкото човече, което скоро ще се роди
Автор: valben Категория: Поезия   
Прочетен: 5196 Коментари: 32 Гласове:
45

Последна промяна: 22.10.2010 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


ПРИКАЗКА ЗА МАЛКОТО ЧОВЕЧЕ,
КОЕТО СКОРО ЩЕ СЕ РОДИ

       Аз съм малкото човече, което скоро ще се роди. Знам, че всички ме чакат с нетърпение. Мама, татко, баба, дядо – още от сега много ме обичат. Но защо да се раждам? На мен и сега ми е добре. Тук в коремчето на мама винаги ми е топличко и хубавко. До крачето ми има една топчица, която докторите наричат плацента. Появи се в третия месец от моя живот  и от тогава все се грижи да бъда нахранено и нищо да не ми липсва. Пази ме от болести. Тя е много добра с мен. Имам си всичко, което ми е нужно за да бъда щастливо.

Аз съм толкова малко човече, но знаете ли? Имам си история! Искате ли да ви я разкажа? Ето започвам:

            В един слънчев ден мама и тате се срещнаха и се запознаха. Бяха неразделни. Прекараха заедно много прекрасни часове. Накрая си признаха, че се обичат и искат да се оженят. Ожениха се и започнаха да си мислят за мен. 

В момент, когато мама и татко бяха много нежни един към друг, от тялото на баща ми излезнаха малки същества, много на брой. Приличаха на попови лъжички. Вие, виждали ли сте попови лъжички? Но тези, които излязоха от тате, бяха много малки. Хората никога не могат да ги видят без микроскоп. Всяко от тях си имаше главичка, шийка и опашчица. С опашчиците си се придвижваха напред. Тези малки същества хората наричат сперматозоиди. Тяхната обща мечта беше да се срещнат с яйцеклетката, която също беше малка като тях и се намира в корема на мама.

            В корема на мама има два органа, които докторите наричат яйчници. Те са малки, но всеки от тях има страшно много яйцеклетки. Тези яйцеклетки си стоят в яйчниците й още от раждането на мама. Когато тя порасна и стана девойка, тогава всеки месец, една от тези яйцеклетки узряваше, и излизаше от яйчника й. Излязлата яйцеклетка веднага се поемаше от една тръба. Всъщност тръбите са две, защото и към двата яйчника има насочена по една тръба. Тях докторите наричат маточни тръби. В тръбата, като през тунел яйцеклетката се пренасяше до моя сегашен дом – в матката.  Тя също се намира в корема на мама. Всяка узряла яйцеклетка чакаше да се срещне със татковите сперматозоиди, но те все не идваха, защото мама все още не познаваше татко. Щом не се срещнеше с татковите сперматозоиди всяка от тях умираше, но след месец на нейно място идваше друга – нова зряла яйцеклетка. Така, докато дойде време яйцеклетката на мама най-сетне да се срещне със сперматозоидите на татко. А те както казах бяха много – страшно много. Бързаха. Всеки искаше да стигне пръв. Бяха толкова нетърпеливи, че  посрещнаха яйцеклетката още докато се намираше в маточната тръба. Най-силният и най-бързият стигна до яйцеклетка и се сля с нея. Може би, ще попитате защо им е нужно да се сливат? Защото те не могат сами един без друг да направят дете като мен.  За да го сторят трябва да са заедно. Всеки сперматозоид носи частица от татко, благодарение, на която аз много бих приличало на него. Яйцеклетката пък носи частица от мама, с която бих приличало на нея. Когато се слеят в едно те се споразумяват по между си по какво ще приличам на мама и по какво на татко. Ако ме питате мен бих искало да взема русата буйна коса на мама, нейните тънки и нежни пръсти и прекрасните й сини очи. От татко бих искало да взема силната му воля, чувствените му устни, милата му усмивка с трапчинки от страни и сръчните му ръце. Но, това не зависи от моето желание.  Всичко зависи от това как са се споразумели сперматозоида и яйцеклетката, в онзи важен за мене момент. Искам да ви кажа една малка тайна. Сперматозоидът е този, който решава какво да бъда – момиче или момче. Казвам ви, за да го знаете. Тава сливане на мамината яйцеклетка и татковия сперматозоид, докторите наричат оплождане. От този ден всички казват, че мама е бременна. От този ден започна моята история в нейния корем.

Вече 9 месеца живея в корема на мама. Скоро трябва да се родя. Но знаете ли? Първо бях много малко. Никой доктор не можеше да ме забележи даже и с модерни апарати. Но много бързо растях.

На четвъртата седмица бях голямо като точица.

На петата седмица от моя живот бях голямо като трохичка хляб.

До 3-я месец пораснах и станах 5 сантиметра. Имах си вече всичко – и главичка, и ръчички, и краченца, и пръстчета. Можех да се движа. Бях като Палечко от приказката. Но, аз още живеех в корема на мама.

На 4-я месец докторът можеше да слуша как тупти сърчицето в гърдичките ми, а мама вече можеше да усети когато движа ръчичките, краченцата и телцето си. Тогава тя казваше, че я ритам по корема. От тогава до сега много пъти я ритам по корема.

На 5-я месец можех вече да отварям и затварям очите си и да се мръщя ако нещо не ми хареса.

На 6-я месец вече съвсем приличах на човече, но трябваше още да раста, за да стана хубавото бебе, което мама, татко, баба и дядо с такова нетърпение чакат да се роди.

Колкото повече растях, толкова корема на мама ставаше все по-голям. Сага е много голям, защото аз съм в 9-я месец и вече съм голямото - малко човече, което скоро  ще зарадва всички вкъщи като се родя. За да може мама да ме роди по-лесно, аз живея  с главата надолу. А  когато тръгна да се раждам, знам, че първо ще си покажа главата, а след това ще излезе и цялото ми телце. Тогава силно, с цялото си гърло ще изплача. Този плач ще ми помогне да вдишам първата глътка въздух в живота си. С него, по свой начин, ще поздравя мама, татко и целия човешки свят.

Раждането ще е първият ден от моя живот на тази Земя. Може би, няма да ми е така топличко и уютно както е в коремчето на мама, но живота ми сред вас хората ще бъде по-интересен, по-красив, по-щастлив, с повече предизвикателства. 

Може би, аз съм вашето братче или сестриче, което вие чакате с нетърпение да се роди. Добре, чакайте ме! Обичайте ме още от сега! Но докато съм в корема на нашата майка, вие трябва да сте много внимателни към нея. Не я ядосвайте! Когато тя е тъжна или ядосана аз не се чувствам добре. Ако знаете как съм плакало всеки път когато мама е разтревожена. Така ще бъде и след като се родя. Където и да се намира тя, аз винаги ще усещам кога е тъжна, неспокойна или разтревожена. Така ще бъде през първата година от моя живот след раждането ми, защото макар да съм отделено от нейното тяло, аз все още ще бъда част от нея – част от нашата обща мама. Нейното тяло ще ми даде първата храна в живота ми – майчиното мляко. То ще бъде незаменимо. Ще го пия само около 1 година, но знам, че ще ми помогне да порасна здрав, силен и умен човек. Ще ме предпази от много болести. Дано, мама има достатъчно мляко за мен.

Всяка майка ако иска да роди здраво и хубаво бебе не трябва да пуши цигари, да пие алкохол, да не се ядосва. Храната й да бъде здравословна – да яде много плодове и зеленчуци, мляко, сирене, кашкавал, хляб, месо, риба, яйца, ядки. Да се пази, да не се разболява. Около нея трябва всичко да е спокойно и приятно. И нека да помним:


Животът на всеки от нас е свещен.
Той ни е даден да бъдем щастливи.
Нека вярваме, че всяко начало
е трудно и нека да благодарим
на Създателя, на нашата майка
и татко любим!

От "Приказките на Вал"


Тагове:   малко човече,


Гласувай:
45



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - ". . . Всяка майка ако иска да ...
22.10.2010 09:28
"...Всяка майка ако иска да роди здраво и хубаво бебе не трябва да пуши цигари, да пие алкохол, да не се ядосва. Храната й да бъде здравословна – да яде много плодове и зеленчуци, мляко, сирене, кашкавал, хляб, месо, риба, яйца, ядки. Да се пази, да не се разболява. Около нея трябва всичко да е спокойно и приятно..."
.......................................................................................................................
Вал, колко хубави пожелания, но не ти ли се струва, че това е постижимо когато станем като "белите" държави" ?
А дотогава?...
цитирай
2. stela50 - Винаги съм си представяла ,че преди да се родят
22.10.2010 09:29
малките човечена се подготвят по свой си начин за срещата с новия свят...
Там ,в майчината утроба си имат мисли и чувства .Много е мило .
Поздрави ,Вал за хубавата приказка !
цитирай
3. makont - Вал, толкова хубаво си го написал,
22.10.2010 09:41
мисля, че твоята приказка трябва да влезе в учебниците, така децата ще знаят как се случва всичко и няма да има недомлъвки. Ще знаят, че баба, мама и аз не сме донесени от щъркела, та после Иванчо да каже: " В нашето семейство от три поколения няма раждаемост". А щом чакате бебе, живо и здраво да се роди и да има късмет в живота.
цитирай
4. valben - Привет, приятелю!
22.10.2010 09:51
hristo27 написа:
"...Всяка майка ако иска да роди здраво и хубаво бебе не трябва да пуши цигари, да пие алкохол, да не се ядосва. Храната й да бъде здравословна – да яде много плодове и зеленчуци, мляко, сирене, кашкавал, хляб, месо, риба, яйца, ядки. Да се пази, да не се разболява. Около нея трябва всичко да е спокойно и приятно..."
.......................................................................................................................
Вал, колко хубави пожелания, но не ти ли се струва, че това е постижимо когато станем като "белите" държави" ?
А дотогава?...


Напълно съм съгласен с теб що се отнася за нервите, за безпокойството, нездравословното хранене, но за цигарите и алкохола, не съм съгласен. Въпреки че тези неща всичките са свързани. И в "белите" държави може би е същата картинка. А малките дечица съвсем не могат да избират в коя страна да се раждат, нали? Така, че колкото и да е трудно, хайде да се постараем дотогава! :)
Поздрави от Вал!
цитирай
5. valben - Хей, Таня!
22.10.2010 09:56
stela50 написа:
малките човечена се подготвят по свой си начин за срещата с новия свят...
Там ,в майчината утроба си имат мисли и чувства .Много е мило .
Поздрави ,Вал за хубавата приказка !


Малките човечета са програмирани да станат по-умни от своите родители. Така че си абсолютно права. Те вече се раждат наистина със свои собствени мисли и чувства. Поздрави и за теб и нека денят ти да бъде хубав!
цитирай
6. valben - Здравей, makont !
22.10.2010 10:03
makont написа:
мисля, че твоята приказка трябва да влезе в учебниците, така децата ще знаят как се случва всичко и няма да има недомлъвки. Ще знаят, че баба, мама и аз не сме донесени от щъркела, та после Иванчо да каже: " В нашето семейство от три поколения няма раждаемост". А щом чакате бебе, живо и здраво да се роди и да има късмет в живота.


Твоето предположение и пожелание ме развеселиха. Дано щерката да не го види. Ще ме погледне умно, а аз ще си замълча. Чудесно е твоето пожелание, но все още има време. Но ще си запазя това пожелание. Все някога ще му дойде времето. Благодаря ти за хубавите думи!
цитирай
7. osi4kata - браво!
22.10.2010 10:37
истинска приказка :)
цитирай
8. valben - Благодаря, Осичке!
22.10.2010 11:02
osi4kata написа:
истинска приказка :)


Твоето мнение е ценно за мен!
цитирай
9. анонимен - Хубава е приказката !
22.10.2010 11:12
Най-важни човечета - бебетата!

Една моя приятелка много иска да има повече време за семейството си и си мечтае за бебче.

Поздрави, Вал!
цитирай
10. valben - Привет!
22.10.2010 11:24
анонимен написа:
Най-важни човечета - бебетата!

Една моя приятелка много иска да има повече време за семейството си и си мечтае за бебче.

Поздрави, Вал!


Поздрави своята приятелка и й кажи да продължава да мечтае, но и да действа. Малките човечете, които правим, раждаме и отглеждаме са смисълът на нашия живот, на нашето безсмъртие!
Поздрав от Вал!
цитирай
11. cefulesteven - Трябва да влезе в учебниците!!!
22.10.2010 12:24
Трябва да влезе в учебниците!!!
цитирай
12. hel - Всичко знае бебето в утробата на ...
22.10.2010 12:30
Всичко знае бебето в утробата на мама! Всичко чува и разбира.
Трябва да го обичаме, разбираме и уважаваме! Човек си е!
цитирай
13. mikino - Страхотен разказ!
22.10.2010 15:14
Някои казват, че на че душата влиза в бебето от 40ден след зачеването до третия месец. Дано в това мъничко човече се е вселила прекрасна и добра душа! Да има късмет и много успехи, за да ви радва!
Пожелавам раждането да мине леко и без усложнения, мама и човечето да се чувстват добре, а на теб valben пожелавам да си най-щастливият баща на света!
Хубава събота и неделя!


цитирай
14. valben - Какви ти учебници, приятелю?
22.10.2010 15:48
cefulesteven написа:
Трябва да влезе в учебниците!!!


Кой ти чете сега учебници? :)))
Важното е все някой да прочете и се надявам имемно това да стане. И да се разказва, и да се обяснява. Вярвам, че това ще стане!
цитирай
15. valben - Разбира се, hel!
22.10.2010 15:49
hel написа:
Всичко знае бебето в утробата на мама! Всичко чува и разбира.
Трябва да го обичаме, разбираме и уважаваме! Човек си е!


Най-главното е да обичаме, да разбираме и да ги има - тези малки човечета! :)))
цитирай
16. valben - Привет, mikino !
22.10.2010 15:52
mikino написа:
Някои казват, че на че душата влиза в бебето от 40ден след зачеването до третия месец. Дано в това мъничко човече се е вселила прекрасна и добра душа! Да има късмет и много успехи, за да ви радва!
Пожелавам раждането да мине леко и без усложнения, мама и човечето да се чувстват добре, а на теб valben пожелавам да си най-щастливият баща на света!
Хубава събота и неделя!




Чудесни са твоите пожелания! Но грешиш. Аз станах таттко преди много години и сега човечето, което се роди тогава вече е голяма госпожица. И това пораснало човече сега хич не мисли за своя рожба. Всяко нещо с времето си. Аз ще запазя твоите пожелания и ще си ги припомня когато му дойде времето.
Вал те поздравява!
цитирай
17. mikino - Някои казват, че на че душата влиза в ...
22.10.2010 15:55
valben написа:
mikino написа:
Някои казват, че на че душата влиза в бебето от 40ден след зачеването до третия месец. Дано в това мъничко човече се е вселила прекрасна и добра душа! Да има късмет и много успехи, за да ви радва!
Пожелавам раждането да мине леко и без усложнения, мама и човечето да се чувстват добре, а на теб valben пожелавам да си най-щастливият баща на света!
Хубава събота и неделя!




Чудесни са твоите пожелания! Но грешиш. Аз станах таттко преди много години и сега човечето, което се роди тогава вече е голяма госпожица. И това пораснало човече сега хич не мисли за своя рожба. Всяко нещо с времето си. Аз ще запазя твоите пожелания и ще си ги припомня когато му дойде времето.
Вал те поздравява!

Благодаря Вал! А поздравите ще останат, независимо дали да за теб или за голямото човече!
цитирай
18. zapetaikata - Много достоверна приказка, ВалБен:)
22.10.2010 19:45
и едно изречение, което не прочетох, но пък дочух:)
- ....и Божия благослов!

Поздрави!
цитирай
19. valben - Хубаво си дочула, Запетайке :)
22.10.2010 19:54
zapetaikata написа:
и едно изречение, което не прочетох, но пък дочух:)
- ....и Божия благослов!

Поздрави!


Точно така -...и Божия благослов!
Поздрави и от мен!
цитирай
20. desilazarova - Много приятно ми беше да прочета ...
22.10.2010 20:00
Много приятно ми беше да прочета твоята приказка! Поздрав!:)
цитирай
21. valben - Поздрави и за теб!
22.10.2010 20:02
desilazarova написа:
Много приятно ми беше да прочета твоята приказка! Поздрав!:)


А на мен ми е приятно да прочета тези твои думи! :)
цитирай
22. valben - Някои казват, че на че душата влиза в ...
22.10.2010 21:19
mikino написа:
valben написа:
mikino написа:
Някои казват, че на че душата влиза в бебето от 40ден след зачеването до третия месец. Дано в това мъничко човече се е вселила прекрасна и добра душа! Да има късмет и много успехи, за да ви радва!
Пожелавам раждането да мине леко и без усложнения, мама и човечето да се чувстват добре, а на теб valben пожелавам да си най-щастливият баща на света!
Хубава събота и неделя!




Чудесни са твоите пожелания! Но грешиш. Аз станах таттко преди много години и сега човечето, което се роди тогава вече е голяма госпожица. И това пораснало човече сега хич не мисли за своя рожба. Всяко нещо с времето си. Аз ще запазя твоите пожелания и ще си ги припомня когато му дойде времето.
Вал те поздравява!

Благодаря Вал! А поздравите ще останат, независимо дали да за теб или за голямото човече!


Още от сега ти благодаря от сърце! :)))
цитирай
23. iliada - Може и да не съм чела добре,но не разбах
22.10.2010 21:40
трябва ли вече да честитим рождения ден?
Усмивки!
цитирай
24. bizcocho - Ако някой ми беше казал, че ще изчета ...
22.10.2010 21:42
Ако някой ми беше казал, че ще изчета такава приказка с толкова интерес, нямаше да му повярвам! Та аз книги за бременни не съм чела през бременностите си, та сега ли. Прикова вниманието ми, още с началото, та до края:)Чудесно помагало за родители е твоята приказка, поне за тези, които не обичат да развяват пред децата си щъркеловия клюн.Аз поне не смятах за нормално да се "оправдавам" пред децата ми с приходящите щъркели:)))))
цитирай
25. valben - :))) Та какъв рожден ден?!
22.10.2010 21:56
iliada написа:
трябва ли вече да честитим рождения ден?
Усмивки!


Тази приказка си е една здравна просвета. Работното й заглавие беше "Как се появих на този свят". Тя си е приказка за малки деца. А рожденният ден ще дойде, когато му дойде времето! Щерката започна да ме подиграва! :)))
цитирай
26. valben - Благодаря, bizcocho !
22.10.2010 22:01
bizcocho написа:
Ако някой ми беше казал, че ще изчета такава приказка с толкова интерес, нямаше да му повярвам! Та аз книги за бременни не съм чела през бременностите си, та сега ли. Прикова вниманието ми, още с началото, та до края:)Чудесно помагало за родители е твоята приказка, поне за тези, които не обичат да развяват пред децата си щъркеловия клюн.Аз поне не смятах за нормално да се "оправдавам" пред децата ми с приходящите щъркели:)))))


Благодаря ти за този коментар! И аз съм на мнение да не набеждаваме нещастните щъркели с нашите си дела. И затова е тази приказка. Ето така става, нали? Никакви други измишльотини!
Поздравявам те!
цитирай
27. razkazvachka - Хубаво си го разказал, Вал!
22.10.2010 22:04
Майките пропускат да разкажат на децата си, а после - информацията иде по други начини и... да...
При мен на работата има две бременни майчици - бебчовците ги правят красиви:)))
цитирай
28. valben - Майките пропускат да разкажат на ...
22.10.2010 22:06
razkazvachka написа:
Майките пропускат да разкажат на децата си, а после - информацията иде по други начини и... да...
При мен на работата има две бременни майчици - бебчовците ги правят красиви:)))


Да са живи и здрави тези майчици и техните бебчета!
цитирай
29. kometapg - Написал си го по много приятен на...
23.10.2010 00:17
Написал си го по много приятен начин! Дори си го представих в една цветна книжка за деца! Поздрави!:)
цитирай
30. valben - Благодаря ти!
23.10.2010 12:06
kometapg написа:
Написал си го по много приятен начин! Дори си го представих в една цветна книжка за деца! Поздрави!:)


Мисля, че на времето имаше една книижка от френски автор - много подобна и с цветни картинки. Наистина беше много сполучливо!
цитирай
31. iliada - :)))))))))))))))
23.10.2010 16:19
Така е кат чета по верев ,а държа да съм любезна!:))))))))))))))))))))))))))(
цитирай
32. valben - Нема лошо, iliada !
23.10.2010 19:28
iliada написа:
Така е кат чета по верев ,а държа да съм любезна!:))))))))))))))))))))))))))(


Все пак пожеланията ти са чудесни! :))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valben
Категория: Поезия
Прочетен: 3506086
Постинги: 729
Коментари: 12305
Гласове: 106349
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031