Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2010 08:09 - Здравна просвета 4 - приказка
Автор: valben Категория: Поезия   
Прочетен: 2988 Коментари: 30 Гласове:
25

Последна промяна: 21.07.2010 09:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ПРИКАЗКА ЗА БЕЗОБИДНИТЕ БОНБОНКИ

Историята, която ще се опитам да ви разкажа може да се случи във всяка гора, дори и във вашата. Всичко наистина се случи, уверявам ви. За това свидетелстват много документи, които все още се съхраняват в горската библиотека.

Случи се по времето, когато бизнесът на Зайко се разви до необичайни размери. Той вече беше открил сладкарница, дискотека и магазин, който постепенно бе заприличал на един истински горски МОЛ.

         Беше се оженил за любимата Зайка от съседната гора и двамата си бяха народили дечица, които лудуваха под грижите на Костенурката гърбата в горската детска градина. Сладкарницата през деня все още беше претъпкана от посетители, а вечерно време всички се пренасяха в модерната дискотека. Търговийката в магазина се разрастваше с всеки изминал ден. Всеки можеше да си намери нещо за себе си. От късите червени полички на малки точици за калинките,  до стилни костюми за чичко Слон и неговата съпруга Слоницата. Но приказката ни е за дискотеката.

В това модно заведение се случваха какви ли не интересни неща. Често гастролираха нашумели музикални групи и именити изпълнители. Можем да споменем шумните успехи на Марко – магарето дошло от близкото до гората село, който една нощ така мощно пя своите шлагери, че на сутринта кабинета на доктор Га беше препълнен от оплакващи се от шум в ушите горски обитатели. Оня Щурчо от приказката с баба Мравка също се прочу със своите парчета. Но гвоздей на програмата бяха изпълненията на трите маймуни – местни звезди. Те така се премятаха на пилона, такива еротични танци праскаха, че оставаха без дъх и без това обезумялата публика. По това време навлезе и модата на едни бонбончета. Зайко ги достави от някъде. Изсмучеш ли няколко от тях и всички прегради падат. Изведнъж се чувстваш млад и смел, светът около теб става розов, диша се по-свободно, очите заблестяват и започваш да се влюбваш.

По това време крокодилът от реката Кроки. Нали го знаете – оня героят от предишната приказка - си живееше тихо и скромно. Постепенно го бяха забравили. Той си лягаше рано, ставаше рано и през повечето време си плуваше из реката. Напоследък обаче го смущаваше една гледка. В големите горещини, близо до неговото леговище, идваха да се къпят маймуните от дискотеката. Те лудуваха, кикотеха се и приковаваха погледа на Кроки с красивите си тела. Стройни, с дълги бедра, много приятно окосмени по цялата снага, те понякога се хвърляха и по монокини и тогава на Кроки ставаше горещо. Той не знаеше, че и трите хубавици редовно посещаваха фитнес залата на Ежко и там спортуваха за здраве. Упражнения, строг диетичен режим, растителна храна, нито капка алкохол, много, много движения – трите грации олицетворяваха принципа „Здрав дух в здраво тяло”. Та господин Кроки беше притеснен. Много му се искаше да отиде при тях, да се запознае и да каже на най-готината, че я харесва, но не намираше смелост. Красавиците, разбира се, го забелязаха и започнаха да се държат още по-предизвикателно. Крокодилът поразпита и скоро разбра, че маймунката, която си беше харесал, се казва Мунка и най-лесно може да я открие в дискотеката.

Престраши се една вечер галантният Кроки и се дотътри до дискотеката. Погледна през прозорчето и се втрещи. Вътре беше чудесно. Всички куфееха, видимо им беше забавно. Видя  и много познати. Разбира се, там беше и Катеричка Рунтавелка – този път без доктор Га, и малката Сърничка със Еленчето, които най-после бяха разбрали, че се обичат, и лисичките от горското училище. А маймунките – дъхът му спря! Те бяха на пилона. Впи поглед в Мунка и му стана мъчно. Та кога той щеше да танцува като нея? Та той не можеше и да си помисли да танцува. Усети се  и понечи да си тръгне към своето леговище. Изведнъж се спря, като съзря протегнатата срещу него ръка. В дланта на дребничкия пор имаше малко розово бонбонче, а Порчо му се смееше и говореше:

- Взимай, приятел, и всичко ще е наред! Само за двадесет евро!

- Но аз нямам сега... – измрънка Кроки, а Порчо се заля в смях.

- Граби, хайде, като нямаш ще дадеш утре! Хайде бързо хапвай и бягай при Мунка!

След това се случи нещо, което само горкият крокодил може да обясни. Помнеше само лудите танци с всички горски обитатели, приеха го като истински герой, всички се гордееха с него, всички го обичаха. Разбра, че е най-добрият танцьор. А Мунка? Мунка, разбира се го обикна. Е, по едно време се сдърпаха с добрия чичко Слон, ама оня май беше прекалил с бонбонките. После станаха приятели, когато дойде полицията под ръководството на уважавания тигър Борко. Някои зли езици говорят, че Борко е книжен тигър, ама не е така. Борко e истински мъж, геройски се бори с престъпността и горските пожари. Но пък в гората няма истинска престъпност. Всичко e изкоренено.

Така започна историята на една голяма любов. 

Вечерите в дискотеката станаха обичайни за двамата влюбени. Кроки беше готов да продаде дори четката и пастата за зъби, но да търси отново и отново Порчо. Скоро се заговори и за сватба в гората. Родата на Мунка много не одобряваше тази връзка, но какво да се прави, младите винаги имат право.

Когато денят на сватбата настъпи, бъдещият младоженец се стресна. Ами сега? Как щяха да я карат по-нататък? Бъдещето вече не му се виждаше така розово. На помощ отново му дойде Порчо. Продаде му цели три бонбончета и всички съмнения изчезнаха.

Самата сватба почти никой не помни. Или никой не иска да си спомня. В горската библиотека е станало едно описание на случилото се. Написано е от един странник. Той се мотаеше из различните гори и разказваше приказки. Наричаха го Разказвача на приказки Бен. Това писание ще ви предложа, но дали точно така е станало, никой не иска да обяснява. Та ето го.

Веднъж един маймун решил
да се сроди със крокодил.
Предложил своята дъщеря
/красива самка тя била/
на крокодила от реката
и сватба дигнали в гората.
Там всички яли, пили.
Мнозина се развеселили,
запяли, викнали те диво:
"За младоженците, горчиво!"
При този зов не се отказва,
целувка нежна се показва.
Женихът май че прекалил
/навярно развълнуван бил/,
че глътнал своята горила.
От тогава в старата гора
навред ще чуете това:
"Не вярвайте
що се приказва за сълзите,
а погледнете към зъбите!"

Цялата вина, разбира се, паднала върху крокодила. Под вещото ръководство на великия Борко се провело дело, което доказало безспорната вина на Кроки. Кроки беше заточен в друга приказка и така гората остана без своя герой.

От "Приказките на Вал"



Тагове:   Просвета,


Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Еееее, приказката за крокодила ме ...
21.07.2010 08:17
Еееее, приказката за крокодила ме развесели!
Хубав ден!
цитирай
2. valben - Браво, Христо!
21.07.2010 08:42
hristo27 написа:
Еееее, приказката за крокодила ме развесели!
Хубав ден!


Браво, че си весел! Да не си взел от онези бонбонки, ей!
Пожелавам и на теб хубав ден и много усмивки! :)))
цитирай
3. razkazvachka - Добро утро! и едно голямо ХАХАХАХАХАХАХАХАХА!
21.07.2010 09:20
Велика приказка!
хихихиххихи...
цитирай
4. hel - За настроение си взимам едно вир...
21.07.2010 09:34
За настроение си взимам едно виртуално бонбонче от беж от приказката. :))))
цитирай
5. valben - Добро утро, Разказвачке!
21.07.2010 09:36
razkazvachka написа:
Велика приказка!
хихихиххихи...


Не можеш да усетиш как се радвам на този твой смях! Аз си мислих, че се е получила тъжна приказка, ама май не е така. Та аз погубвам своите герои постоянно. Кроки вече не е в играта. Зайко става все по-голям капиталист. Мунка загина. Чичко Слон усещам, че ще има неприятности в семейството си. Моите любими герои Сърничката и Еленчето вече пораснаха... Всичко изведнъж заприлича на една тъжна приказка, ама този твой смях ме ободри. Благодаря ти, Разказвачке. Чакам твоите неща, с интерес ги очаквам! :)))
цитирай
6. valben - Внимавай, hel , с тези бонбончета!
21.07.2010 09:40
hel написа:
За настроение си взимам едно виртуално бонбонче от беж от приказката. :))))


Да не направиш и ти някаква беля! Поздравявам те и ти пожелавам целия ден да се усмихваш. - Може и без повод! :)))
цитирай
7. dushevno - за крокодилските сълзи е известно
21.07.2010 10:03
със тях се прави на добър и мил
но няма начин не е лесно
щом си роден ти крокодил...
и без да усетиш на закуска
тъй любовта голяма да се схруска
какъв ти смях и веселба
направо ми се дорева
и бягам аз на фитнеса при таралежа
с иглотерапия дано остана свежа :))


та крокодила със нагона
май по е зле дори от слона ;)
цитирай
8. valben - Благодаря ти, teller1 !
21.07.2010 10:04
teller1 написа:
Приказката ти наистина е тъжна...
Никой не може да избяга от природата си!...За съжаление...или за радост...

"Не вярвайте
що се приказва за сълзите,
а погледнете към зъбите!" - безапелационно!!!


Много точно си схванала една от заложените идеи! Точно така е: Никой не може да избяга от природата си!
Вал те поздравява!
цитирай
9. valben - Леле, как се нахвърли ти върху крокодила!
21.07.2010 10:18
dushevno написа:
със тях се прави на добър и мил
но няма начин не е лесно
щом си роден ти крокодил...
и без да усетиш на закуска
тъй любовта голяма да се схруска
какъв ти смях и веселба
направо ми се дорева
и бягам аз на фитнеса при таралежа
с иглотерапия дано остана свежа :))


та крокодила със нагона
май по е зле дори от слона ;)


Ето това е съдбата на един герой! Всеки очаква от него геройства и благородни постъпки, ама в живота не е така. И в моята приказка не е така. Тя наистина е правена за тъжна приказка!
цитирай
10. dengubara - Хей, приятелю! И мен ме хвана да чета детски приказки:)))))))))))))))))))))))))))))
21.07.2010 10:51
Героите, обаче, са ми много познати - колкото и да си ги маскирал. Само дето маймунката е жива и проговори на чужди езици. Хехехе!
цитирай
11. cefulesteven - Рядко остроумие!!! Изключително. ...
21.07.2010 11:18
Рядко остроумие!!! Изключително.
Да превърнеш живота в усмихната приказка, с много поука и размисъл, възхити ме!
И развесели.
цитирай
12. valben - Ами, приятелю, недей да четеш вече приказки!
21.07.2010 12:25
dengubara написа:
Героите, обаче, са ми много познати - колкото и да си ги маскирал. Само дето маймунката е жива и проговори на чужди езици. Хехехе!


Та ти си едно пораснало момче. Вече мъж! Какви са тези приказки?! А сигурен ли си, че маймунката наистина не е жива? Жена ми от сутринта ме погна да съживявам Мунка. Бил съм лош? И аз се питам дали тя не е права...
Поздравям те и ти пожелавам винаги супер настроение при мен!
цитирай
13. razkazvachka - а кога ще умориш заека????
21.07.2010 13:09
не обичам зайци и чакам следващата басня:))))))

цитирай
14. valben - Ама да го уморя ли наистина?
21.07.2010 13:16
razkazvachka написа:
не обичам зайци и чакам следващата басня:))))))



Да знаеш, много ще ми е трудно! Хайде, помогни ми! Аз пък си мисля да помагам на чичко Слон! :)))
цитирай
15. valben - Приятелю Стеф,
21.07.2010 13:27
cefulesteven написа:
Рядко остроумие!!! Изключително.
Да превърнеш живота в усмихната приказка, с много поука и размисъл, възхити ме!
И развесели.


Винаги съм се стремял да съм абсолютно сериозен когато те коментирам. Често ме питат как пиша и защо пиша. Отговорът е много прост. В главата ми мислите са разбъркани и понякога аз изпитвам страшна нужда да ги подредя. Опитавам се да го сторя и понякога се получава. Специално на стиховете влияе и още един фактор - а това е моята истинска обич. А за приказките не е точно така, но за тях се грижи Бен. С него често спорим, ала той в повечето случаи се налага. Сега и двамата те поздравяват и те молят да бъдат разбрани.
Поздрав от valben!
цитирай
16. monaliza121 - Priwet, Valben!
21.07.2010 13:36
Наркодилът Порчо ненаказан ли ще остане?:)) Загинаха толкова свестни животни, а той - жив и здрав. Време е пантерата Цецо да проведе една акция, под кодовоназвание "Гористите".:)))))
Много приятни приказки за толкова приятни работи!:))
цитирай
17. valben - Привет, Мона!
21.07.2010 13:42
monaliza121 написа:
Наркодилът Порчо ненаказан ли ще остане?:)) Загинаха толкова свестни животни, а той - жив и здрав. Време е пантерата Цецо да проведе една акция, под кодовоназвание "Гористите".:)))))
Много приятни приказки за толкова приятни работи!:))


Къде отпраши ти в своите размисли? Аз си мисля, че главният наркодилър е Зайко, а порчетата са дребните изпълнители. Има, разбира се работа за пантерата Цецо, ама нали Борко вече изкорени престъпността в тази гора! Де да знам, ама май приказката стана сериозна!
цитирай
18. razkazvachka - Ами гледай сега - ето и предния коментар е в тая линия:
21.07.2010 13:46
не може така! Има си място и за невестулката Цеци, за кърта, плъхчо и слепока Серги... може би и за бялата врана доня Цветка - ама ти си знаеш, не мога да ти давам съвети
ейййй, ще ти развалим поетичната форма с тия претенции, ама като ги разправяш такива и ни караш да те викаме на бис...
цитирай
19. valben - Да знаеш, Разказвачке, права си!
21.07.2010 13:53
razkazvachka написа:
не може така! Има си място и за невестулката Цеци, за кърта, плъхчо и слепока Серги... може би и за бялата врана доня Цветка - ама ти си знаеш, не мога да ти давам съвети
ейййй, ще ти развалим поетичната форма с тия претенции, ама като ги разправяш такива и ни караш да те викаме на бис...


Наистина си права. Ще ми се развали поетичната форма. Ето сега разписвам командировъчното на Бен. Да ходи в най-отдалечената гора и да пише приказка за тяхното горско училище. Да е готова някъде в началото на новата учебна година. А сега ми се иска да опиша това страхотно лято, в рима, в стих и в чувство. Има си достатъчно спомени А на Зайко ще му видим сметката - обещавам ти. :)))
цитирай
20. pladi - Страхотна история!
21.07.2010 14:58
Поне веднъж в дъното на всяко нещастие да не търсим Жената, макар че... ако не беше "красивата самка" всичко това нямаше да се случи в Старата гора!:)
цитирай
21. valben - pladi, красивата самка не е виновна!
21.07.2010 15:12
pladi написа:
Поне веднъж в дъното на всяко нещастие да не търсим Жената, макар че... ако не беше "красивата самка" всичко това нямаше да се случи в Старата гора!:)


Тя истински обича Кроки. Та в тази гора кой друг да обичаш ако не героя?! Вината е някъде другаде. Ако не беше маймунката, Кроки щеше вероятно да се влюби в Катеричката Рунтавелка, не мислиш ли? Ако се прочетат внимателно предишните приказки мисля, че нещата ще са по-ясни. Моите объркани мосли само така успяха да се подредят.
Поздравявам те и не му мисли много! Усмихвай се! :)))
цитирай
22. zaw12929 - имало едно време
22.07.2010 07:17
СЪД, А НЕ КАТО ТЕЗИ, ДЕТО ГИ ПУСКАТ...
цитирай
23. valben - zaw12929, вероятно ще е така! :(
22.07.2010 08:06
Вероятно приказката ще продължава така. Една приказка на абсурда без край! Без виновни, но с много жертви.
Поздравявам те!
цитирай
24. monaliza121 - Добро утро!
22.07.2010 08:09
valben написа:
monaliza121 написа:
Наркодилът Порчо ненаказан ли ще остане?:)) Загинаха толкова свестни животни, а той - жив и здрав. Време е пантерата Цецо да проведе една акция, под кодовоназвание "Гористите".:)))))
Много приятни приказки за толкова приятни работи!:))


Къде отпраши ти в своите размисли? Аз си мисля, че главният наркодилър е Зайко, а порчетата са дребните изпълнители. Има, разбира се работа за пантерата Цецо, ама нали Борко вече изкорени престъпността в тази гора! Де да знам, ама май приказката стана сериозна!


Главният наркодилър Зайко няма да го хванат, защото "Главните" никога не ги хващат. Затова трябва да накажем Порчо, за да се отчете дейност.
Спорен ден!
цитирай
25. valben - Добро утро, Мона!
22.07.2010 08:15
Ама ти не чу ли новината! Сноши в гората стреляли срещу Порчо. Събирал съчки, когато го простреляли. Сега бере душа в клиниката на доктор Га. Повдигнато е обвинение срещу неизвестен извършител. В тази гора става опасно, ей! :)))
цитирай
26. gothic - Това е точно като за синчето. . . . ...
22.07.2010 11:49
Това е точно като за синчето....Благодаря ти!
цитирай
27. valben - Да ти е живо и здраво синчето!
22.07.2010 11:56
И да не посяга към бонбонките!
цитирай
28. divna8 - ""Не вярвайте що се приказва за сълзите, а погледнете към зъбите!"
23.07.2010 08:19
Вал-Бен, сега знам
защо сладко не ям !!!
Желая ти вдъхновен -
влюбен, усмихнат ден :):):)
цитирай
29. valben - Хей, Дивна!
23.07.2010 08:35
И защо ли сладко не ядеш, кажи?
Я филия с мед си намажи,
после палачинка с конфитюр,
можеш да я хапнеш и натюр,
шоколада на забравяй ти,
пастата накрая си хапни.
В огледалото се погледни
и най-подир ти ще видиш
истиннки сеир! :)))
цитирай
30. divna8 - valben, ... няма начин да има причина ... сладко да ям :))))))))))
27.07.2010 06:59
29. valben - Хей, Дивна!
23.07 08:35
И защо ли сладко не ядеш, кажи?
Я филия с мед си намажи,
после палачинка с конфитюр,
можеш да я хапнеш и натюр,
шоколада на забравяй ти,
пастата накрая си хапни.
В огледалото се погледни
и най-подир ти ще видиш
истиннки сеир! :)))
************************

Проходила съм заради "важна мечта"
да съборя кутията с бонбони така,
че повече никой да не дава и на мен
бонбон, макар и за пръв рожден ден!!!

На всички вас сладичкото отстъпвам, но...
пазете се от Порчо - много убедително
успява да пробута "екстази" с бонбона
и вкарва в беля и Кроки, а може и Слона.

Хубав, приказен, творчески, летен ден
желая сърдечно аз на добрия Вал-Бен :):):)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valben
Категория: Поезия
Прочетен: 3506066
Постинги: 729
Коментари: 12305
Гласове: 106349
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031