Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 10:00 - Здравна просвета 3 - приказка
Автор: valben Категория: Поезия   
Прочетен: 2726 Коментари: 14 Гласове:
30

Последна промяна: 19.07.2010 12:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРИКАЗКА ЗА КРОКОДИЛА КРОКИ

В гъстата гора животът си течеше съвсем спокойно. Така и не приеха закона за забрана на тютюнопушенето, обаче това никак не се отрази на горските обитатели. Пушеха си на воля и не им пукаше. Дон Алкохол от време на време прескачаше в гората, ама нещо не му вървяха далаверите. Костенурката гърбата се върна съвсем оздравяла от санаториума и взе, че откри частна детска градина, да бави хлапетата, когато родителите им бяха на работа. Четеше им книжки, забавляваше ги и често им провеждаше здравна просвета. Бизнесът на Зайко се разрасна. Той скоро отвори и малко магазинче, в което продаваше всевъзможни дреболии. Всички животни бяха доволни.

            През гората преминаваше голяма и пълноводна река. В тази тъй дълбока река се засели един млад и красив крокодил. Казваха му Кроки. Никой не разбра откъде се домъкна. Може би от някоя друга приказка. Добряк беше той по природа, въпреки страшния си род. Всекиму поклон сторваше и с усмивка ги поздравяваше. Та този красив крокодил всеки ден сутрин и вечер си миеше зъбите с четка и паста. Затова дъхът му беше приятен, а зъбите здрави и блестяха чисти и бели като гъбки. Всички обитатели на горската река много обичаха добрия и готин крокодил и все неговата компания търсеха. Но ето, че веднъж Рачо завидя на красивата му усмивка. Промъкна се една нощ в леговището на Кроки – там в тинята на брега и му задигна четката и пастата за зъби. И за какво ли стори всичко това? Нали не е здравословно да миеш зъбите си с чужда четка за зъби?

Събуди се сутринта нашият крокодил и потърси своите четка и паста. Като не ги намери много се разстрои. Много време мина от тогава, а той все с немити зъби ходеше. Дъхът му стана неприятен. Върху белите му зъби се наслои мръсната и противна зъбна плака. От нея зъбите на нещастния крокодил станаха жълти и грозни. В нея се въдеха много микроби и всеки ден и нощ те здраво увреждаха крокодилските зъби. Кроки започна да страда от зъбобол. Стана нервен и неприветлив.

Веднъж, както си плуваше във водата този тъжен крокодил съгледа на една полянка до брега на реката няколко русалки да си играят с голяма шарена топка. Те бяха тъй щастливи, че със звънливия си смях огласяха брега на горската река. Както си играеха веселите русалки изведнъж изпуснаха топката в реката. Най-малката от тях се хвърли във водата да лови топката. Но пред нея се появи една голяма хищна риба. И откъде ли се беше домъкнала? Вероятно от някоя друга приказка. Зарадва се тя и каза:

- О, руселке малка, добре си ми дошла! Много съм гладна и теб веднага ще изям!

Отвори си тя ужасната уста да погълне русалката. Но пред нея се изправи безстрашния крокодил. Той важно се изпъчи и ревна:

- Махни се рибо грозна! Няма да ти дам русалката да изядеш!

            Като видя този силен крокодил рибата се стресна, подви си опашката и бързо потъна в речните дълбини. Отпраши вероятно към своята си приказка. Доволни от станалото русалките красиви бързо наобиколиха Кроки. Със сърдечен поклон му благодариха, че така безстрашно милата им сестричка спаси от смърт.

            Само че нашият крокодил не знаеше, че тези приказно красиви русалки са дъщери на Речния Цар. Представиха го те на знатния си род. Разказаха за геройската му постъпка, похвалиха го, а развълнуваният баща реши да се отблагодари на героя.

            - Кажи ми ти, храбрецо, каква награда искаш да получиш за това, че тъй безстрашно моята мила щерка спаси от смърт?

            - О, велики ми царю! Чест бе за мен това нежно създание да спася от хищната риба. Затова само ще ви помоля да ми дадете четка и паста за зъби. Своите изгубих преди време и от тогава често ме болят зъбите.

            - Така да бъде! – рече царят и веднага извика своите придворни.

            - Слушайте моята заповед! Искам веднага горският лекар доктор Га да ми доведете!

            Хукнаха през глава царските риби доктор Га да дирят. Когато го намериха те му предадоха царската заповед.

            А щом горския лекар се яви пред Речния Цар, той бе посрещнат с царски почести.

            - Моля ви, доктор Га, кажете за този безстрашен крокодил къде да намерим четка и паста за зъби. Своите е загубил и от тогава зъбите го болят.

            - Няма проблеми, ваше величество. Знам, че Зайко продава в своето магазинче четки и пасти за зъби. Може веднага своите риби да пратите при него. Но нека прегледам зъбите на господин Кроки. Може болните му зъби да излекувам.

            Доктор Га помоли крокодила да си отвори устата. Погледна и веднага се изказа авторитетно:

            - Да, да! Лоша работа! След като толкова време зъбите не си е мил този господин, микробите са го нападнали и някои от симпатичните му зъбчета вече са заболели. Спешно се нуждаеш, приятелю от четка и паста за зъби. Ако не миеш зъбите си редовно, тогава не само те, но и ставите, и сърцето ти ще се разболеят и тогава никак няма да се чувстваш добре. А сега царю честити, ще ви помоля, ако ми позволите, ще отведа господин Кроки в моя кабинет заболелите му зъби да излекувам.

            Веднага нещастният крокодил се запътил към докторския кабинет. Там доктор Га с помощта на медицинската сестра Катеричка Рунтавелка започнали да лекуват болните му зъби. Работливата катеричка въртяла опашчица, подскачала насам-натам и подавала инструментите на доктора. Наложило се да направят няколко пломби и това било всичко. За повече горската здравна каса не отпускала никакви средства. И Речният Цар трябвало да доплаща.

            Щом крокодилът се върна в реката, веднага беше повикан от Речния Цар и получи своята награда. Зарадва се бедният крокодил, че отново четка и паста си има и започна най-редовно грижливо да си мие зъбите с тях.

            А Речният Цар издаде своята нова заповед.

            - Заповядвам на моите придворни да закупят четки и пасти за зъби на всички мои поданици и те редовно сутрин и вечер да си мият зъбите, както този храбър крокодил.

            Царската заповед бе изпълнена още същия ден. Всички бяха доволни. Най-доволен беше, разбира се, Зайко. И от тогава всички обитатели на тази голяма река започнаха да мият зъбите с четка и паста, за да бъдат здрави и красиви.

            А Кроки отново стана лъчезарен и добър. Скоро той се влюби в една от най-красивите маймуни в гората, но това вече е друга приказка. Какво стана по-нататък предстои да разкажем.

 

От „Приказките на Вал”



Тагове:   Просвета,


Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Обичам приказките и беше удовол...
19.07.2010 17:18
Обичам приказките и беше удоволствие за мен!
:))))))))))
цитирай
2. valben - Радвам се, Христо!
19.07.2010 17:42
Радвам се, че тази приказка ти хареса!
Вал те поздравява!
цитирай
3. allbi - обичам крокодилите
19.07.2010 20:33
и белите им зъбки
дано да не попаднат
на най отровни гъбки
но влюбен крокодил
навярно мила гледка
ще чакам продължение
аз по гора съседка :)
цитирай
4. razkazvachka - Ето кой разправя днешната приказка:)))) И ме освободил от длъжността:))))
19.07.2010 20:51
Брей, че си я завъртял! И е дълга!
цитирай
5. valben - Привет, Алби!
19.07.2010 21:50
allbi написа:
и белите им зъбки
дано да не попаднат
на най отровни гъбки
но влюбен крокодил
навярно мила гледка
ще чакам продължение
аз по гора съседка :)


Продължението още не е измислено, но нещо ми говори, че ще представлява нещо като истински горски трилър! :)))
цитирай
6. valben - Привет, Разказвачке!
19.07.2010 21:55
razkazvachka написа:
Брей, че си я завъртял! И е дълга!


Тези приказки мои не могат да достигнат в никакъв случай твоите. В тях подскачат животинки и правят разни щуротии. То даже не са приказки, а както винаги пиша - ЗДРАВНА ПРОСВЕТА. И са толкова много, че едва ли ще мога да ги разкажа всичките. От горското училище, та до горската полиция! :)))
цитирай
7. tili - Тая не я прочетох
20.07.2010 13:42
сега, че съм заета ;(( Минавам само да поздравя!
цитирай
8. valben - Е, не си изгубила нещо велико! :)))
20.07.2010 13:47
Това е само едно мое интересно хрумване. Тази гора ми е любима и няма начин да не пиша от време на време за нейните обитатели!
Поздрави от Вал!
цитирай
9. makont - Хем поучително, хем забавно!
20.07.2010 16:10
Какъв чистник крокодил. Пък и смел, и не е алчен, какво скромно желание. Поздрав за забавната приказка.
цитирай
10. valben - Така ли е всъщност? :)))
20.07.2010 17:10
Животът в гората не винаги е весел и щастлив. Случват се и много неприятности. Нека да изчакаме продължението и да видим все пак какво ще стане.
Благодаря за поздравите и заключенията! Поздрави и от мен! :)))
цитирай
11. scarlety - Добро утро!
21.07.2010 06:33
В тази гора определено е нужна горска аптека,където да се продават пасти и четки!:) Състоянието на зъбите е важно нещо-ето,че и Кроки го е разбрал!:))))
Поздравления,Вал за интересната приказка!:)
цитирай
12. valben - Ама, разбира се, че трябва аптека!
21.07.2010 07:55
scarlety написа:
В тази гора определено е нужна горска аптека,където да се продават пасти и четки!:) Състоянието на зъбите е важно нещо-ето,че и Кроки го е разбрал!:))))
Поздравления,Вал за интересната приказка!:)


Но хитрият Зайко превзема всичко. Той малко по малсо се превръща в пълен монополист. Та тази гора е напълно демократизирана! :)))
цитирай
13. divna8 - Кроки, Кроки, Крокодил от &qu...
22.07.2010 00:31
Кроки,Кроки, Крокодил
от "Приказка за река Нил"
е дълго търсен персонаж
заради огрмният тираж
на "Приказките на Вал"...
Кой от нас не би признал,
че разказва талантливо ?!
Сякаш виждаме на живо
всичките герои от гората!
Валбен, твориш богатство!!!

Поздравления, приятелю умен,
обаятелен, ведър и сладкодумен :):):)
цитирай
14. valben - Благодаря, Дивна!
22.07.2010 08:00
Ех, какви думи, ех, какви слова!
Стана цяла драма в старата гора.
Вал сега ще ви благодари.
Нови приказки той обещава
да ви подари! :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valben
Категория: Поезия
Прочетен: 3505746
Постинги: 729
Коментари: 12304
Гласове: 106349
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031