Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2010 11:47 - Учителко любима
Автор: valben Категория: Поезия   
Прочетен: 9611 Коментари: 20 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това е един поздрав за Erato7 и за всички учителки в блога по случай техния професионален празник. Един поздрав за всички, които успяват по някакъв невероятен начин да запазят българското в нашите деца.
Честит празник!
Прекланям се пред Вас и Ви обичам!


УЧИТЕЛКО ЛЮБИМА

/На П./

Учителко любима, подавам ти ръка

за поздрав, с уважение, с надежда,

че твоите умничета – деца

ще те запомнят все така

усмихната и нежна.

Аз Фея те наричам и до днес,

навярно и за тях си феята вълшебна,

която на разум ги научи и на чест,

на истина една – че добротата е потребна.

Научи ги на труд, другарство,

честност и любов...

да учат, да играят и да пеят.

Научи ги защо е най-добре

Човек да бъдеш щом по своя път поемат.

Когато ти приемеш цветенце от тях

с любов, знам, ще докоснеш им сърцата.

С целувка ще отвърнеш на погледа им плах

и сигурна бъди - обичат те децата!

Учителко любима днес подавам ти ръка,

за поздрав истински и с ласка нежна.

Прекланям се пред твоята душа,

учителко бъди при нас,

а ние пак ще сме послушни и прилежни.







Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. erato7 - Много ме развълнува, Вал! Благо...
23.05.2010 12:00
Много ме развълнува, Вал! Благодаря ти от цялото си сърце!
цитирай
2. joysii - За първи клас, учебната година п...
23.05.2010 12:06
За първи клас, учебната година приключи. Прибрах се с голям букет цветя. На картичката ,прикрепена към този от Рая пишеше : " Госпожо....., благодаря за прекрасната година , която прекарахте с мен. Нужна е една минута за да намериш точния човек, час за да го оцениш, ден за да го обикнеш, и цял един живот за да го забравиш.Аз ще Ви помня винаги! "
Прекрасен подарък за 24 май. И не само това.Няма нищо по-топло и мило от детски очички, които те гледат с любов и доверие.Повярвайте ми.
цитирай
3. valben - Мило слънчево момиче,
23.05.2010 15:40
erato7 написа:
Много ме развълнува, Вал! Благодаря ти от цялото си сърце!


прегърни и от мен твоите умничета. Ти знаеш, че ми са любимци. И не бъди тъжна, че се разделяте. Ти оставаш в сърчицата им.
цитирай
4. cecka1504 - И аз се чувствам поздравена :) Бл...
23.05.2010 15:42
И аз се чувствам поздравена :) Благодаря ти от сърце!
цитирай
5. valben - Разбира се, че ти вярвам, joysii !
23.05.2010 15:58
joysii написа:
За първи клас, учебната година приключи. Прибрах се с голям букет цветя. На картичката ,прикрепена към този от Рая пишеше : " Госпожо....., благодаря за прекрасната година , която прекарахте с мен. Нужна е една минута за да намериш точния човек, час за да го оцениш, ден за да го обикнеш, и цял един живот за да го забравиш.Аз ще Ви помня винаги! "
Прекрасен подарък за 24 май. И не само това.Няма нищо по-топло и мило от детски очички, които те гледат с любов и доверие.Повярвайте ми.


Нека още много години да получаваш такива подаръци и такива чувства. Сигурен съм, че и Рая винаги ще помни този свой подарък за любимата си госпожа.
цитирай
6. valben - Благодарностите трябва да бъдат за теб.
23.05.2010 16:01
cecka1504 написа:
И аз се чувствам поздравена :) Благодаря ти от сърце!


И поздравите и благодарностите са за вас, български учители. Честит празник!
цитирай
7. hristo27 - Браво Вал!
23.05.2010 19:24
Браво Вал!
цитирай
8. valben - Благодаря, Христо!
23.05.2010 19:59
Благодаря, братче!
цитирай
9. priqtel12 - Благодаря ти, Вал-
23.05.2010 21:10
за поздрава и признанието! Хубав празник и на теб!
цитирай
10. valben - Благодаря и на теб, приятелко!
23.05.2010 21:45
priqtel12 написа:
за поздрава и признанието! Хубав празник и на теб!


Винаги си желана за мнение и коментар.
цитирай
11. tota - Нека са поздравени и от мен!!
23.05.2010 22:21
С пожелание за здраве и сили за да продължат да носят българския дух!!
цитирай
12. valben - Да е честит празникът на всички, българи!
23.05.2010 22:24
tota написа:
С пожелание за здраве и сили за да продължат да носят българския дух!!


Нека се гордеем, че сме българи!
цитирай
13. ivankalilova - Светъл да е празникът на Ерато и в...
23.05.2010 23:03
Светъл да е празникът на Ерато и всички учителки в блога!Нека любов и светлина струи в душите им!
цитирай
14. valben - Благословени да са думите ти.
23.05.2010 23:08
Ситурен съм, че Ерато ще ти благодари от сърце.
И Вал те поздравява с най-истинския български празник 24 май.
цитирай
15. svetaemoi - Благодарност,че ги има!
24.05.2010 14:02
Желая им здраве!
Честит празник на всички:))
пп.Красива,пълна с чувства песен Вал-благодаря!
цитирай
16. valben - Честит празник и на теб, svetaemoi !
24.05.2010 15:36
Честит празник и на теб, svetaemoi !
цитирай
17. nanita73 - И днес е светла дата, Честит празник и през 2010 год на всички учители!
24.05.2010 16:22
Не губете българското и българския дух в себе си !!!Честит 24 май !
цитирай
18. valben - Честит да е 24 май на всички българи!
24.05.2010 16:25
Вярвам, че няма да изгубим българското в себе си!
цитирай
19. yuliya2006 - «Славянобългарска история Св. ...
24.05.2010 16:55
«Славянобългарска история Св. Паисий Хилендарски (1722 - ок. 1773)»






Славянобългарска история




ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЦАРЕ И СВЕТИИ И ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДЕЯНИЯ И СЪБИТИЯ. СЪБРА И НАРЕДИ ПАИСИЙ ЙЕРОМОНАХ, КОЙТО ЖИВЕЕШЕ В СВЕТА ГОРА АТОНСКА И БЕШЕ ДОШЪЛ ТАМ ОТ САМОКОВСКАТА ЕПАРХИЯ В 1745 ГОДИНА. А СЪБРА ТАЗИ ИСТОРИЯ В 1762 ГОДИНА ЗА ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ РОД.

ПРЕДИСЛОВИЕ КЪМ ОНИЯ, KОИТО ЖЕЛАЯТ ДА ПРОЧЕТАТ И ЧУЯТ НАПИСАНОТО В ТАЯ ИСТОРИЯ

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.

Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!

Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.

Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това. От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.

Аз видях, че много българи постъпват така и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят. Затова тук написах за ония отцеругатели, които не обичат своя род и език; а за вас, които обичате да знаете и слушате своя род и език, написах да знаете, че нашите български царе, партиарси и архиереи не са били без летописни книги и кондики. Толкова години са царували и господствували на земята и са имали царски истории и архиерейски кондики, знания за всичко и за много български светци, жития и служби. Но в онова време не е имало славянски печатници, а хората от небрежност не преписвали. На малко места се намирали такива книги. А когато турците заели българската земя ненадейно, те погазили и изгорили черквите, манастирите, царските и архиерейските дворци. В това време хората бягали от турския страх и ужас само да запазят своя живот и в това люто време загинали ония царски истории и кондики за българските патриарси и архиереи и на много светци житията и службите. И днес няма тия летописни книги, които са били пространно написани за нашия народ и за българските царе.

Аз прочетох много и премного книги и много време търсих прилежно, но никак не можах да намеря. В много ръкописи и печатни истории по малко, рядко и накратко се намира. Някой си Маврубир, латинец, превел от гръцки една кратка история за българските царе, но съвсем кратко - едва се намериха техните имена и кой след кого е царувал. Самият този Маврубир е написал: "Така казват гърците поради завистта и ненавистта, която имали към българите. Не са описали храбрите постъпки и славните дела на българския народ и царе, накратко и противното писали, както им било удобно, за да не се срамуват, че българите много пъти са ги побеждавали и са взимали от тях данък." От този Маврубир и от много други истории събрах за много време същественото, по-разпространих и съставих тази историйка. При все че се намира в много книги по малко и накратко писано за българите, но не може всеки човек да има тия книги, да ги чете и да ги помни, затова разсъдих и събрах всичко в едно





РУСКИ САЙТ
http://www.playcast.ru/view/1236167/20892896ae7e5ae2aa8beb67bfc79d3d7f36fba6pl
цитирай
20. iliada - За най-хубавия празник!:)
24.05.2010 18:07
Мога да чета

А, Б, В - шепти букварят - той със мене разговаря
и ме води по света - вече мога да чета!
А е азбуката свят - дар от Солунските братя.
Б - България! Във нея весел и щастлив живея.
В е връх във планината, който среща пръв зората.
Г е гълъбчето бяло, в мирен изгрев полетяло.
Д - другарче, без което нямам радост във сърцето.
Е - елхичка в светъл час и край нея Дядо Мраз.
Ж - жита узрели, златни сред полята благодатни.
З - със знания и книга надалече се достига.
И - игри, игри любими в летен зной и снежни зими.
К е клас задружен, дето сбира знания детето.
Л е люлякът в Балкана на Игликина поляна.
М е мама! Майко мила, моя обич и закрила!
Н - народът ни любим е, дал ни българското име.
О е обичта голяма и към татко, и към мама.
П е песента изпята в похода през планината.
Р пък радостта разгаря, че изучихме букваря.
С е свобода мечтана, от борците завещана.
Т - трицветното ни знаме, дето със любов огря ме.
У - училище! Оттука блика изворът наука.
Ф е фар, пронизал мрака, пръв приятел на моряка.
Х - хорце игриво зная, гайда свири - аз играя!
Ц - цветя цъфтят в градина, както нашата родина.
Ч - часовникът тик-така - бързай, ще изпуснеш влака!
Ш - без шал и без качулка ставаш ледена шушулка.
Щ - щом щъркелът затрака, идва пролетта, не чака.
Ъ е ъгъл в мойта стая, дето уча и играя.
Ю - през юли е добре да отидеш на море.
Я е ярък небосвод, ясен път за цял народ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valben
Категория: Поезия
Прочетен: 3506714
Постинги: 729
Коментари: 12306
Гласове: 106350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031