Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2018 08:40 - Приказка за трите прасенца
Автор: valben Категория: Изкуство   
Прочетен: 5042 Коментари: 4 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                                     ПРИКАЗКА ЗА ТРИТЕ ПРАСЕНЦА

image

Историята, която ще ви разкажа се случи неотдавна в Старата гора. В нея, никой така и не узна откъде, се появиха три прасенца. Те заживяха весело и щастливо. По цял ден се гониха, играха си и се веселяха. Храниха се с жълъди и сладки коренчета и въобще не мислеха за подслон. Спяха където намерят и наистина бяха щастливи. Това не остана скрито от местните обитатели. Намериха се добри душици, които ги предупредиха, че през лятото е добре, но когато дойде зимата ще им трябва покрив над главата. Едва ли щяха да издържат без подслон на зимните студове. Замислиха се трите прасенца и решиха да си направят къщичка. За строителен материал не му мислиха много и използваха слама. Решиха да си построят къща от слама. Речено сторено. Построиха сламената къщичка и доволни се настаниха в нея. Не щеш ли за тяхната къщичка дочу и Сивия вълк. Той бързо пристигна и когато видя какво са измайсторили прасенцата се захили самодоволно. Напъна се, изду бузи и задуха силно. В миг сламената къщичка беше издухана, а обитателите й хукнаха през глава да се спасяват. Бягаха чак до край на гората, където се поспряха задъхани и отново се замислиха. Трябваше им много по-здрава къщичка. Напънаха се и измайсториха къщичка от летви, трески и кашони. Отново се успокоиха и безгрижно се настаниха в новото убежище. Не остана по-назад и Сивия вълк. Трябваше му само две минути да разбие с лапата си крехката стена на къщичката и отново да прогони обитателите.

        Спряха се задъханите прасенца пред двора на Човека. Това било първата къща от селцето на човеците, което се гушело в подножието на Старата гора. Видя ги стопанина на къщата, повика ги и ласкаво им заговори:

        - Стига сте бягали. Крайно време е да си намерите истинска къщичка и да заживеете спокойно. Ето, аз мога да ви приютя в ето тази къщичка. Нарича се кочина и вие спокойно можете да заживеете в нея. Аз ще се грижа за вас, ще ви храня, ще ви поя, вие няма да се грижите за нищо. А и покрив ще имате над главите си.

        Огледаха се прасенцата, надникнаха в кочината и им хареса. Приеха поканата и заживяха при Човека. Най-сетне бяха доволни. Храна имаха в изобилие. Човекът всеки ден им сипваше по една кофа вкусна помийка, а някога и по повече, пак си лудуваха, но вече по-рядко излизаха от дома си. Неусетно загладиха косъма, напълняха и станаха още по-мързеливи.

        Една сутрин се събудиха само две прасенца. Едното беше изчезнало. Всички усилия да го намерят се оказаха напразни. Скоро изчезналото прасенце се забрави и животът на останалите две прасенца отново стана удобен и ленив. Мина известно време и една сутрин едното прасенце се събуди самичко. И пак никаква следа от другото. Но този път останалото прасенце не се опечали твърде много. То продължи да си живее в удобната къщичка под грижите на Човека.

Приказката щеше да продължи и да има съвсем друг край, ако къщичката на трите прасенца една сутрин не се беше събудила празна.

 

От „Приказките на Вал




Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. troia - Здравей, Вал!
19.05.2018 12:15
Бях си пожелала приказка и ти сега ме изненада приятно.:)
Чудесна поучителна приказка! Трябва да сме на щрек и винаги да внимаваме да не ни сполети съдбата на прасенцата. Така е. Няма безплатен обяд.:)
Поздравления!
цитирай
2. valben - Привет, Троя!
20.05.2018 19:36
troia написа:
Бях си пожелала приказка и ти сега ме изненада приятно.:)
Чудесна поучителна приказка! Трябва да сме на щрек и винаги да внимаваме да не ни сполети съдбата на прасенцата. Така е. Няма безплатен обяд.:)
Поздравления!


Радвам се, че моята скромна приказка ти е харесала. Тя е съвсем простичка. Не е вълшебна. В нея е докосната идеята за оцеляването. Прасенцата оцеляват в джунглата, но не успяват при грижовния си стопанин. Това е всичко.
Поздрави от Вал!
цитирай
3. smile999 - Честит празник, Вал! Да гледаме ...
01.06.2018 07:36
Честит празник, Вал! Да гледаме оптимистично на живота.Всеки сам решава на кого да се довери.
Продължавай да пишеш за деца, понякога се учим от тях. Оказва се, че децата са по-мъдри от възрастните.
цитирай
4. valben - Привет, smile999!
03.06.2018 11:27
smile999 написа:
Честит празник, Вал! Да гледаме оптимистично на живота.Всеки сам решава на кого да се довери.
Продължавай да пишеш за деца, понякога се учим от тях. Оказва се, че децата са по-мъдри от възрастните.


Добре си ми дошла на това място. Благодаря за верните думи в коментара.
Вал!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valben
Категория: Поезия
Прочетен: 3507933
Постинги: 729
Коментари: 12306
Гласове: 106350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031